Inlägget gjort

Extremernas fysiologi

Jag öppnar mappen med namnet ”Extremernas fysiologi” på datorn. Det äldsta dokumentet som ligger i mappen heter  ”Bokförslag Extremernas fysiologi” och är daterat 2013-04-17 vilket är för fyra år och tre dagar sedan. Veckan innan det åkte Jessica och jag ut till Vindö där vi tillbringade ett par dagar i en stuga. Jag minns att vi varvade jobb och framtidsplanering med bastubad, joggingturer och bubbelvin vid grillen. Det var där och då vi bestämde oss för att skriva den läroboken som inte finns varken på svenska eller på engelska; en sammanfattning över den friska kroppens omställningar till omgivningens förändringar.

I den första delen av fyra beskriver vi kroppens homeostas, det vill säga vilka processer som bidrar till att kroppen befinner sig i jämvikt. Här går vi igenom hur vi syresätter oss, reglering av blodsocker, pH, temperatur, elektrolyt- och vätskebalans och så kan man läsa om sömn och vakenhet.

I de andra delarna kan man läsa om vad som händer i kroppen om man stör homeostasen och hur vi i vissa fall anpassar oss, alltså hur vi acklimatiseras och vänjer oss, vid förändringen. Del två handlar om hög och låg temperatur, del tre om tryck (bergsbestigning och dykning är exempel på det) och del fyra om energi. Med energi menar vi både muskelarbete men också förflyttning (rymdfärder och hur G-krafter i flygplan påverkar oss).

I vanliga fysiologiböcker är ofta sjukdomsbeskrivningar exempel på när något går snett i kroppen. I vår bok har vi istället valt att berätta om hur djur klarar sig under extrema förhållanden. Har du till exempel någonsin funderat på varför andfåglar kan stå långa stunder på isen, hur lamor kan gå omkring obehindrat på väldigt höga höjder, hur hundar kan flåsa timtals i värmen när vi människor blir snurriga av att blåsa upp ett par ballonger, varför vissa ormar dör om man lyfter deras huvud från marken? Allt detta och mycket mer svarar vi på i boken.

Djurvärlden är mycket spännande men också människovärlden! Som en del av researcharbetet till boken hälsade vi på Försvarets överlevnadsskola i Karlsborg där vi under 24 timmar fick lära oss om hur soldater utbildas för att klara sig i, vad vi tycker, helt omöjliga situationer. Under vistelsen fick vi gå omkring i en värmekammare som växlade från att vara inställd på torrt och varmt ökenklimat till oerhört fuktigt och klibbigt djungelklimat. Vi vet numer var man ska leta efter vatten om man ser en uttorkad flodfåra eller hur man bygger en daggsamlare (för att få vatten) av en trasig flygplansmotor men frågan är ändå inte om det som satte djupast spår i oss är att man i yttersta nödfall kan krama en matsked vatten ur en groda!

Fyra år senare har vi alltså en hög av nytryckta böcker, en fantastisk känsla! Provläs en snutt ur boken här. Beställ ditt eget exemplar på fortasanas hemsida eller skicka efter ett gratisexemplar från Studentlitteraturs hemsida om du arbetar som lärare.

//Maria

Lämna ett svar