Igår, 2015-11-14, var det World Diabetes Day. Genom att ge sjukdomen diabetes egen dag hoppas Världshälsoorganisationen (WHO) att den globala ökningen ska stanna av. Fakta: 1,5 miljoner människor dör av diabetes varje år och 9% av alla vuxna har sjukdomen.
Varför uppmärksammar jag detta? Jo, jag har forskat på diabetes i många år och dessutom har jag själv en ärftlig benägenhet att få typ 2 diabetes. Diabetes finns i två olika former, båda har med insulin att göra och båda ger ett för högt blodsocker.
Typ 1 diabetes är ett tillstånd då bukspottkörteln inte kan tillverka insulin vilket måste ersättas genom injektioner i samband med måltid. Insulin gör att socker i blodet kan tas upp i musklerna och i levern för att lagras. När det händer kommer blodsocker att sjunka till normala nivåer, men saknar man insulin stannar sockret kvar i blodbanan. Typ 2 diabetes ger samma slutresultat, ett förhöjt blodsocker, men anledningen till det skiljer sig åt från typ 1 diabetes. Bukspottkörteln tillverkar insulin men kroppens celler kan inte använda det längre (insulinresistens). Så mycket som 90% av alla diabetesfall är typ 2.
Ett högt blodsocker ger på lång sikt skador på hjärta, kärl, ögon, njurar och nerver. Dessutom ökar risken för många cancertyper. En ökad cancerrisk gäller även vid fetma. Faktum är att typ 2 diabetes och fetma hänger ihop och den globala diabetesepidemin följer den snabba ökningen av övervikt (inklusive fetma och fysisk inaktivitet). En tredjedel av befolkningen i USA lider av övervikt eller fetma och det uppskattas att så många som 120.400 stycken får cancer på grund av detta enligt The American Institute of Cancer Research och the World Cancer Research Fund.
Vad ska jag göra, jag som har en ökad risk att få diabetes pga ärftliga faktorer? Eftersom jag med mycket stor sannolikhet har ärvt risken att få typ 2 diabetes kommer jag bli sjuk om jag går upp i vikt och det är något jag kommer kämpa för att försöka undvika. Man kan minska sin risk att få typ 2 diabetes, och till och med bli av med sjukdomen, om man har en hälsosam livsstil. Det gäller ”helt enkelt” att röra på sig och äta bra. Man behöver absolut inte elitidrotta och plåga sig med konstiga dieter eller detox.
Om vi ökar vardagsmotionen, tränar några gånger i veckan på måttlig nivå, ökar intaget av grönsaker och sparar fikabröd och godis till lördagen är vi på god väg!
Vi ses i spåret!
//Maria
Referenser:
Obesity and Diabetes: The Increased Risk of Cancer and Cancer-Related Mortality, Emily Jane Gallagher & Derek LeRoith, July 1, 2015, Physiological Reviews
WHO, World Health Organisation, www.who.org